Om hundskolan

”Välkommen-skylt” vid vägen!

Vi har inhägnat ca 3 tunnland mark. Dressyrbana, agilitybana och fria ytor för långa inkallningar och ”lek”.

HILLEVI HOLMGREN

SBK-instruktör och Lärare i Hundtjänst.

DSC_0125

I D E O L O G I

INTRESSE FÖR MÄNNISKOR

Mitt intresse för människor och hundar, är grunden för att kunna förstå hundförare och deras fyrbenta vänner.

ANALYSERA BETEENDE

Att analysera, utforska och känna till människors och hundars beteende är min passion! Det är även viktigt med ständig fortbildning.

HUNDEN I SAMHÄLLET

Hund-Sverige har fått en lavinartad utveckling i både antal hundar och även olika syn på inlärning.

INLÄRNINGSMETODER

Det finns massor av olika inlärningsmetoder! Individanpassad inlärning är bra och bygger i huvudsak på 90% positiv inlärning. Så våld är inget man når resultat med, utan det bara ökar avstånd och förståelse i relationen mellan hunden och människan!

SE INDIVIDEN

Det är viktigt att se individen, både hos människan och hunden. Att leta problem hos hund och ägare, gynnar ingen utveckling.

Hillevis Bakgrund

•  Certifierad instruktör i hundtjänst, 1975.
•  Certifierad lärare i hundtjänst, Hundskolan i Sollefteå, 1977.
•  Instruktörsutbildning i lydnadsdressyr för jakthundar, Svenska Jägarförbundet
•  Utbildad pedagog, med specialkompetens för barn med särskilda behov
•  Verksam som instruktör på Ängelholms Brukshundsklubb, fram till början på 80-talet.
•  Rektorsutbildning / ledare
•  Jägarexamen

Huvudlärare på Hundinriktning Naturbruksgymnasium i flera hundämnen i 5 år tills 2011.
•  40-års erfarenhet av hundutbildning genom min kursverksamhet.

Vi fortbildar oss hela tiden, deltar på föreläsningar med bl.a Barbro Börjesson,  Ingrid Tapper, Kent Svartberg,  Ceasar Millan, Freddy Worm-Christiansen, Lars Fäldt, Erik Wilson, Reneé Sjöberg, Yrsa Fransen-Görnerup mfl.

Axtorpshundskola, jag  och instruktörerna som är knutna till oss, är på ”hugget”!

HILLEVI HOLMGREN

SBK Allmänlydnadsinstruktör

P.O. Holmgren (som tyvärr inte finns med oss längre), SBK instruktör, ”vaktmästare”  och flugfiskare, jägare  mm.

Hillevi: ”Axtorps Hundskola har funnits i mina tankar i många år.”
Efter att ha arbetat i skolans värld i ca 40 år, var jag bara tvungen att göra verklighet av min dröm. Det hela började på hobbynivå.Idag är AXTORPSHUNDSKOLA ”på riktigt”.

Nu är jag pensionär och from. sommaren 2012 och kan på heltid ägna mig åt vår hundskola .

Lerduveträning inför jakten.

 En del av mina senaste meriter med egen hund.

”Anna Stina Persson” i stamtavlan ”Sub Terram Så In I Vassen” har presterat jaktprov på Gotland den 21-22 sept 2012! Ett andra pris på odelat prov! Det innebär släpspårs-apport, vatten-apport och fältarbete med skjuten fågel och apport. Äntligen har vi kunnat ägna henne denna tiden. Hon startade även på prov SVK-Västsvenska med bra resultat, dock kom hon inte för fågel. Nu gäller nya mål 2013! Anna-Stina är nu endast jakthund och det gör hon med glans. Fixar fågel, andjakt på kvälsflog och driver med skall rådjur, hjort och vildsvin. Det är fällt för henne av alla arterna.

En nöjd Anna Stina!

Mats Hedbergs Vandringspris 1981 – Bästa kvinliga förare i SVK-Södra 2008, samt ett Vandringspris i SVK Västra 2008.

Bästa uppfödare och ett 1:sta pris i Avelsgrupp på Trollenäs 2007.

2007 blev jag/vi bästa uppfödare på strävhårig vorsteh på Trollenäsutställningen, med 5 av Vet´s Idas valpar. I klassen avelsgrupp fick vi ett förstapris. ”En trevlig grupp bestående av fyra juniorer från samma kull.Mycket typlika o modern har präglat gruppen bra.” Domare Britt-Marie Dornell.

En del bilder på vår fina kull.

Vet`s Ida med sina valpar. En katt bland hermelinerna! den lilla svarta är Vet´s Udda vår borderterrier 14 dagar äldre än vorstehvalparna.

En del av hundarna i vårt liv

Vet´s Ida och Vet´s Udda i länsstolen!

Min första hund hette Lillan. Hon var en Fransk Bulldog. Jag var då 12 år gammal och det var tidigt 60-tal. Redan nu visste jag att jag ville mer än att bara ”ha” hund. Detta ledde till att jag och Lillan gick en lydnadsutbildning på Ängelholms Brukshundsklubb tillsammans.

Nästa hund blev en Brantastigsschäfer, Lisa

I denna veva flyttade jag hemifrån och tillsammans med min man P-O, Pelle. Vi utbildade oss till instruktörer och kom att vara mycket aktiva i Svenska Brukshundsklubben. Spårning var vårt stora intresse. Sedan kom så Svea, en Engelsk Basset. Nu kom mitt intresse för jakt igång, och framför allt att jobba med viltspår. Både Lisa schäfer och Svea Basset blev 14 år gamla.

Därefter föll valet på ytterligare en schäfer, Lizzi en Jyckebohund. Vår dotter var då mycket aktiv inom ridsporten, och som det ”hästfolk” vi blev, följde även Morris en Jack Russel med in i våra liv. Nu hamnade vårt fokus mer på hästar 11 st, och inte så mycket på träningen av våra hundar. Men visst fanns dom med som en viktig del i hela familjens liv och vardag, vilket inte hade avsaknad av lydnadsträning.

Jakten var Pelle och sonens stora intresse. Då inköptes vår första Strävhårsvorsteh, Porthos efter Ahlekärrets Arrac som blev 10 år. Dom jagade, och jag var med som hundförare. Sedan kom ytterligare en Strävhårsvorsteh in i familjen, Charmassi Trolle Dixon, som blev 13 år. Något år senare bestämde vi oss för att bjuda in en tik i familjen, och då kom Vet´s Ida till oss. Hon är idag 11 år och även hon är en Strävhårsvorsteh. Ida har startats på 35 prov och har blivit meriterad på officiella jaktprov, både i Unghundsklass och Öppenklassprov och i Elitklass. 2008 har placerade hon sig i Elitklass med 10-10 i ”Eftersöksgrenarna” och ett 1:sta pris och två  2:dra pris på fält. 2009 har hon startat eftersök med 10/10 och även Riksprov i Skåne (SVK-Södra) med 7/9 i Eftersök samt icke godkänd på fält. Sista provet för Ida skulle vara på Västsvenska den 24 okt-09 då hon tyvärr löpte. Hon används nu enbart som jakthund och en mycket duktig allroundhund. Ida var en duktig på jakten 2012 med b.la apportering av räv, stötte ut rådjur och vildsvin. Idag har vi inte vår fina Ida längre, hon blev 13,5 år och lämnade oss i augusti 2015.

Trolle finns inte med oss längre han blev 13år, men Ida håller oss ständigt aktiva, mycket träning blir det. Ett par gånger om året har  jag åkt till Danmark för jaktträning med Ida. Där jag tränade för Anders Due vid hans Kennel Kragborg (www.kragborg.dk) Ida parades 2006 och fick 12 valpar.En del av valparna har startat jaktprov med bra resutat.  Alla 12 valparna blev placerade och flera har utvecklats till trevliga jakthundar och har även gått prov. Den sista valpen såldes till Finland och är nu en intressant pojke för Finska vorsteh-aveln.

Ytterligare en hund är i familjen, en borderterriern Vet´s Udda, ett passande namn i vorstehgänget. Hon används till vår skogsjakt som innehåller rådjur och en hel del vildsvin! Udda spårar blodspår och har nu fått en pail så vi inte behöver vara ängsliga att inte hitta henne. Hon var borta 5 tim på juldagen 2007 på vår jaktmark ca 350 ha på Gustavsborgs säteri.

Eftersom Trolle inte är med oss längre, så har vi nu en ny hund, det är en Deutsch Drahthaar ”Anna-Stina Persson”, vilket innebär att det är en tik av rent tyskt blod, som vi i Sverige benämner, Strävhårig Vorsteh. Vi tycker det är intressant eftersom rasens ursprung är Tyskland. Hon heter ”Sub Terram Så In I Vassen”.

Hundlivet fortsätter, nu har vi ytterligare en vorsteh, det är Låsahusets Dorothea alias Majsan. Det är Vet´s Idas barnbarn. Väldigt trevligt att fortsätta med Vet´s blod och Kragborgsblod. Så har vi efter att Majsan blivit eftersatt änligen fått tummarna loss. Ett 2:drapris på fält och 10-10 spår och vatten. Hon är en storsprungen dam på fält och har ett fantastiskt ”stånd”. Vi hoppas på henne! Kronprinsessan!

Ny boredrterrier Roekulls Irma född 2022.

Axtorpshundskola har även utvecklats och det har utbildats instruktörer i vår anda. Instruktörsutbilningen är inte aktuell nu, eftersom övrig verksamhet ständigt ökar och vi själva har flera hundar i träning.

För närvarande har vi 4 aktiva instruktörer på hundskolan.

  • Ida Egholm Svensson, arbetar inom bygg branschen butik. Kurser i egen regi på Axtorp
  • Emelie Ahlberg arbetar inom demens- och äldrevården. Kurser i egen regi på Axtorp
  • Kristin Johansson även marinbiolog med särskilt intresse för sälarna i våra vatten. Har kurser i egen regi på Axtorp och ansvarig för bl.a  Agilityträning på Axtorp och tävlingsträning.
  • Marie Olsson, själv synskadad med ett stort intresse och ett nystartat pensionat. Hon har små grupper och startat kurser hösten 2012.

 Kristin, Emilie certifierades efter 2 år på Axtorpshundskolan den 17 mars 2008. Marie certifierades hösten 2012.

Certifikatet innebär b.la en dokumenterad teoretisk utbildning och mycket praktiks utbildning samt examination i både praktik och teori.

SUMMERING

Så för att summera Axtorpshundskola, har jag och Pelle haft 11 egna hundar, och därpå minst 40 års erfarenhet av egna och andras hundar. Så med denna bakgrund, och med ett öppet sinnelag för både nya och gamla ”metoder”, vill vi alltså hälsa alla välkomna till vår kursverksamhet och till vår lilla gård, Angersmünde, utanför Munka Ljungby.

Detta är en del av våra fina valpar med sina nya ägare på träningsläger hos oss 2007!

Kompetensutveckling

Hillevi tränar för Inki Sjösten 2007, och har deltagit en dag med Barbro Börjesson

Hillevi och Vet´s Ida, elithunden.

Ida o Pelle o jaktkompisar efter en lyckad jakt.

Väl mött! Hillevi o Pelle